maandag 22 december 2008

Wassen van de slaapzak

Waarom wassen
Vuiligheid is de niet goed voor de dons vulling in de slaapzak. Als deze vuil wordt verliest die zijn kracht. De dons houdt dan minder lucht vast waardoor deze minder goed isoleert. Was je slaapzak dus op tijd, dan gaat je slaapzak langer mee. Één keer per jaar moet voldoende zijn. Om minder vuiligheid in je slaapzak te krijgen is het handig om een lakenzak te gebruiken.

Wassen van een slaapzak met een dons vulling
Het wassen van de slaapzak vraagt om iets meer aandacht dan je wellicht zou denken. Wil je de slaapzak op de juiste manier wassen dan is dit een heel karwei. Eerst laten weken, heel goed uitspoelen, en lang laten drogen. een gewone wasmachine is hier niet echt geschikt voor. De dons wordt teveel op elkaar gepropt. Een bakkuip is geschikter, maar lastig uitspoelen. Drogen voor middel van uthangen duurt minimaal 5 dagen. En dan elke dag je slaapzak opkloppen om samengeklonterd dons op te kloppen. Gebruik speciaal wasmiddel van een buitensportzaak. Wassen op maximaal 30°.

Wassen van een slaapzak met een synthetische vulling
Het is verstandig deze niet te vaak te wassen. Elke keer dat je deze wast spoel je een gedeelte van de siliconen weg. Chemisch wasmiddel is hier niet geschikte voor. Drogen aan een waslijn is beter dan een droogtrommel. Gebruik speciaal wasmiddel van een buitensportzaak. Wassen op maximaal 30°.

Het handigste is waarschijnlijk om je slaapzak weg te brengen naar een buitensportzaak. Daar wassen ze deze voor rond de € 25,-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten