woensdag 3 december 2008

De verschillende soorten tijk

Er zijn 2 plekken waar tijk zit op je slaapzak. De binnen- en buitenkant. Aan de binnenkant worden andere eisen gesteld dan de buitenkant. Vandaar dat ik dit onderwerp hier opsplits.

Binnentijk
Binnentijk is de stof aan de binnenzijde van je slaapzak. Het heeft dus direct contact met je lichaam. Een katoenen binnentijk voelt comfortabel aan het nadeel is dat het vrij zwaar is. Bij overmatig transpireren zal katoen het vocht vasthouden wat voor een broeierig klimaat in de slaapzak zorgt. Synthetische binnentijken zorgen dat vocht opgenomen wordt en verdampt. Dit zorgt voor een droger klimaat en dus warmer. Pertex is een vrij nieuwe tijk. Deze tijk is ultralicht en ademend.

Buitentijk
Is de stof aan de buitenkant van je slaapzak. De buitendijk zorgt ervoor dat de vastgehouden warmte niet te snel verdwijnt. Buitentijk zorgt er voor dat vocht van buiten niet naar binnen komt. Voor mensen die kamperen onder vochtige omstandigheden zijn de slaapzakkenmodellen “Gore Dry-loft”, “Novaskin XTR” of “Microlight Endurance” aan te raden. Deze slaapzakken zijn waterdicht. Let wel op de naden zijn niet afgeplakt dus 100% waterdicht is hij niet.